De Europese Centrale Bank (ECB) ontwikkelt een digitale euro, welke fundamenteel verschilt van cryptocurrencies die op decentrale netwerken draaien.
In termen van stabiliteit biedt de digitale euro, gereguleerd door de ECB, waarschijnlijk een stabielere waarde dan de volatielere cryptocurrencies.
Op het gebied van beveiliging vormt de digitale euro een groter doelwit voor aanvallen door zijn single-point-of-failure, terwijl cryptocurrencies op cryptografie en consensusmechanismen vertrouwen.
Het Europees Parlement uit hun zorgen over de privacy, staatscontrole en de rol van banken met betrekking tot de invoering van de digitale euro.
Het plan voor een digitale euro is een van de meest opvallende actuele ontwikkelingen binnen de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) wil een Central Bank Digital Currency (CBDC) uitgeven die naast traditionele en alternatieve vormen van geld zou bestaan.
Hoewel mensen de digitale euro en crypto vaak met elkaar associëren, bestaan er fundamentele verschillen. De ECB geeft de digitale euro vanuit een centrale instantie uit, terwijl cryptocurrencies op decentrale netwerken draaien. Deze netwerken, bestaande uit grote aantallen met elkaar verbonden computers, verwerken en bewaren transacties op de blockchain. Dit grote verschil zorgt ervoor dat de vraag of een digitale euro beter of slechter is dan cryptocurrencies een veelbesproken onderwerp blijft.
Wint een digitale euro of crypto op gebied van stabiliteit en veiligheid?
Wat betreft stabiliteit heeft de digitale euro waarschijnlijk een stabielere waarde dan cryptocurrencies, bekend om hun hoge volatiliteit. Een digitale euro wordt immers gereguleerd door de centrale bank, die invloed heeft op het aantal circulerende munten. Cryptocurrencies hebben geen centrale autoriteit die kan inspelen op een economische gebeurtenis, zoals inflatie of een crisis. Hierdoor zou de digitale euro een betrouwbaarder betaalmiddel en opslag van waarde vormen.
De digitale euro hanteert traditionele beveiligingsmechanismen en fraudedetectiesystemen om onder andere witwaspraktijken of terrorismefinanciering op te sporen. Toch vormt een CBDC een groter doelwit voor aanvallen, omdat criminelen maar één systeem hoeven te infiltreren om toegang tot de gehele digitale euro te krijgen. We noemen dit een single-point-of-failure.
Cryptocurrencies vertrouwen op cryptografie en consensusmechanismen zoals Proof-of-Work en Proof-of-Stake. Ze hebben, in tegenstelling tot de digitale euro, een decentraal beheer. Een crimineel moet meer dan de helft van het blockchainnetwerk overnemen om een cryptocurrency te hacken.
Op gebied van privacy en toegankelijkheid valt er nog veel te halen
Privacy blijft een heikel punt als het gaat om de digitale euro. Een digitale euro, volledig onder controle van de centrale bank, geeft de overheid en financiële instellingen meer toezicht in waar burgers hun geld aan uitgeven. Daarentegen bieden cryptocurrencies hogere privacybescherming, omdat geen enkele partij meer inzicht of controle heeft dan alle anderen. Wel voeren centrale exchanges controles uit op alle transacties die over het platform worden uitgevoerd. Gebruikers moeten namelijk hun identiteit verifiëren voordat ze de exchange kunnen gebruiken, wat een cryptocurrency pseudo-anoniem maakt.
De digitale euro zal beschikbaar zijn voor alle burgers van de eurozone. Zo’n bankrekening kun je bij de bank aanvragen, wat betekent dat hier enige vorm van controle aanwezig is. Centrale banken kunnen daarom gemakkelijk mensen uitsluiten.
Ondanks hun technische complexiteit en volatiliteit, kunnen cryptocurrencies theoretisch gezien door iedereen gebruikt worden. Iedereen kan zonder controle een eigen crypto wallet aanmaken, en het is onmogelijk om bepaalde mensen hier buiten te sluiten. Op het gebied van toegankelijkheid is een digitale euro makkelijker te gebruiken, al kan niet iedereen zomaar toetreden.
Ook het Europees Parlement uit kritiek en zorgen over digitale euro
Het is belangrijk om te benoemen dat er ook onder leden van het Europees Parlement aanzienlijke ophef en debat rond de invoering van de digitale euro is. Zij hebben hun zorgen over de plannen geuit en bereiden zich nu voor op wetgeving voor de digitale euro.
Tijdens recente discussies hebben parlementsleden kwesties rond privacy, staatscontrole, en de rol van banken aangekaart. Sommigen vragen zich zelfs af of het project in zijn geheel de moeite waard is. Er is ook bezorgdheid dat banklobbyisten de ECB onder druk zetten en dat geplande beperkingen, zoals saldo limieten, de potentie van de CBDC onnodig kunnen beperken.
De Europese Commissie benadrukt ook dat de risico’s van commerciële stablecoins en buitenlandse CBDC’s de ruimte kunnen vullen als de EU geen eigen oplossing biedt. Zij stellen dat een digitale euro meer innovatie en snellere betalingen zou kunnen ondersteunen. De ophef rond de digitale euro is onderdeel van het voortdurende debat over de toekomst van geld.
Eén ding is duidelijk: voor zowel de digitale euro als cryptocurrency staat veiligheid centraal. Koop je cryptocurrencies daarom bij een betrouwbare en gereguleerde crypto exchange zoals Bitvavo. Deze in Nederland gevestigde crypto exchange biedt meer dan 180 verschillende cryptocurrencies aan. Je kunt ze kopen met iDeal, Bancontact, PayPal, of een van de andere betaalmethodes.